Επιστροφή

Νεότερη Παραδοσιακή Κεντητική: 1930-1960. 1977

 

Τέσσερα χρόνια μετά το άνοιγμά του στο κοινό (18-2-1973) το Μουσείο οργάνωσε σε δύο χώρους του Β΄ορόφου την πρώτη του περιοδική έκθεση με θέμα την κεντητική.

Σε 14 επιφάνειες παρουσιάστηκαν κεντήματα σε στρωσίδια νεότερης χρήσης που αρύονται όμως τα θέματά τους από παραδοσιακά μοτίβα που κοσμούσαν κυρίως ενδυμασίες από τη Μακεδονία και τη Θράκη και από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Η μεταφορά των παραδοσιακών μοτίβων από το ένδυμα στο στρωσίδι νεότερης χρήσης δεν έγινε με τη μέθοδο της «τυφλής αντιγραφής» αλλά με προσαρμογή -συχνά ευρηματική- του θέματος στην επιφάνεια που διακοσμεί και στη χρήση για την οποία αυτή η επιφάνεια προορίζεται.

Στη νέα του εκτέλεση το παραδοσιακό μοτίβο δημιουργεί  συχνά ολότελα διαφορετική εντύπωση από αυτή που έδινε όταν διακοσμούσε το παραδοσιακό ένδυμα και το γεγονός αυτό οφείλεται στη νέα σύνθεση που δημιουργεί η κεντήτρια προσαρμόζοντας με δεξιοτεχνία τα παλιά μοτίβα  σε αντικείμενο σύγχρονης χρήσης και επιλέγοντας για αυτό το σκοπό χρώματα και ύφασμα με μοναδική ευαισθησία.

Σημαντικό μέρος των εκθεμάτων προερχόταν από το Εργαστήριο του Πατριωτικού Ιδρύματος και άλλα ήταν δωρεές του Εθνικού Οργανισμού Ελληνικής Χειροτεχνίας ή ιδιωτών.

Η έκθεση, η οποία σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, μεταφέρθηκε στην Κατερίνη (Εστία Πιερίδων Μουσών) και στην Αριδαία. 

φυλλάδιο έκθεσης 


 
 
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε. |   Powered by:       |  All rights reserved