Επιστροφή

Αστικό Ελληνικό Σπίτι Θεσσαλονίκης: 1880 – 1912. 1985

 

Αστικό Ελληνικό Σπίτι Θεσσαλονίκης: 1880 – 1912. 1985

Με την έκθεση αυτή το Μουσείο συμμετείχε στις εκδηλώσεις εορτασμού της Θεσσαλονίκης για τα 2300 χρόνια από την ίδρυσή της.

Η έκθεση παρουσίαζε τους βασικούς χώρους ενός αντιπροσωπευτικού αστικού σπιτιού της ελληνικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης με όλο τον εξοπλισμό σε έπιπλα, σκεύη, ρούχα και ένα σημαντικό φωτογραφικό και αρχειακό υλικό σχετικά με τη ζωή των Θεσσαλονικέων, πριν από την απελευθέρωση της πόλης (1912).

Για την υλοποίηση της έκθεσης προηγήθηκε από τους ερευνητές του Μουσείου εκτεταμένη έρευνα (βιβλιογραφική, αρχειακή και επιτόπια με ογδόντα συνεντεύξεις από παλιούς Θεσσαλονικείς), η οποία υπαγορεύτηκε από την ανάγκη κάλυψης του κενού στη γνώση για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της Θεσσαλονίκης, στο τέλος του 19ου αι. και στις αρχές του 20ου αι.

Η έκθεση εκτεινόταν στο δεύτερο όροφο του Μουσείου και περιλάμβανε τις παρακάτω εκθεσιακές ενότητες:

Σάλα, Καλή Κάμαρα, Κρεβατοκάμαρα, Κουζίνα ή το Μαγειρείον, το Πλυσταριό ή Πλυντήριο, το Λουτρό, το Αποχωρητήριο ή Καμπινέ ή Απόπατος ή Χρεία (Βοηθητικοί χώροι), καθώς και Γέννηση/Παιδική ηλικία, Γάμος/Σχέση άντρα-γυναίκας, Θάνατος (ο Κύκλος της Ζωής).

Σημαντική ήταν η συμβολή πολλών Θεσσαλονικέων, οι οποίοι δάνεισαν και στη συνέχεια δώρισαν έπιπλα, ενδύματα και διάφορα αντικείμενα για την έκθεση, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.

Η έκθεση, λόγω της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσε, διήρκεσε τρία χρόνια, αν και είχε σχεδιαστεί για να διαρκέσει έξι μόνο μήνες.

Ο ομώνυμος κατάλογος έχει εξαντληθεί.


 
 
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε. |   Powered by:       |  All rights reserved