Αρχείο εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αρχείο εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Επιστροφή

Η Γδυμνοπουκαμισάκι, οι αγριόκυκνοι και άλλα λαϊκά παραμύθια με ενδύματα. Μάρτιος 2006

Το πρόγραμμα οργανώθηκε σε δύο κύκλους, στο πλαίσιο της έκθεσης «Παραδοσιακές Ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης, 1860 -1960».

1. για σχολικές ομάδες με προαφηγηματικές και μεταφηγηματικές δραστηριότητες.

Σκοπός: η γνωριμία των παιδιών με πτυχές και αξίες του παραδοσιακού μας πολιτισμού και η ευαισθητοποίησή τους στην πολιτισμική μας κληρονομιά

1.1  για παιδιά από 6 έως 8 ετών
1.2   για παιδιά από 9 έως 12 ετών

Διάρκεια: 2 ώρες

Στόχος: η γνωριμία των παιδιών με τον κόσμο των ελληνικών λαϊκών παραμυθιών, στα οποία το ένδυμα παίζει ένα ξεχωριστό ρόλο, και η κατανόηση της σημασίας του ενδύματος στην παραδοσιακή κοινωνία του τόπου μας.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα: Στα παραμύθια το ένδυμα δεν καλύπτει απλά το κορμί. Γίνεται διακριτικό γνώρισμα ανθρώπου που ζει στην κοινωνία, σημείο αναγνώρισης, εξανθρωπίζει τα στοιχειά, μεταμορφώνει, γίνεται  «ντύμα» του ορατού μας σύμπαντος.

Μετά από σύντομη ξενάγηση στην έκθεση «Παραδοσιακές Ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης, 1860 -1960», ακολουθούσαν οι προαφηγηματικές δραστηριότητες (παρουσίαση της διαδικασίας κατασκευής του ενδύματος, άλλοτε και σήμερα, συναγωνισμός επίλυσης αινιγμάτων σχετικών με το ένδυμα), δραστηριότητες που προετοίμαζαν τα παιδιά για τα παραμύθια. Με τη δραματοποιημένη αφήγηση των παραμυθιών («Οι αγριόκυκνοι...» για τα μικρότερα παιδιά, «Ο Μοσχοπλασμένος» για τα μεγαλύτερα), τα παιδιά γοητεύονταν από το μαγικό κόσμο των ελληνικών λαϊκών παραμυθιών με ενδύματα. Τέλος, οι μεταφηγηματικές δραστηριότητες, παιχνίδι, ζωγραφική ή κολάζ, δραματοποίηση σκηνών του παραμυθιού, υφαντική σε ειδικούς αργαλειούς, τραγούδι και χορός με τη συνοδεία κρουστών, συνέβαλαν στην κατανόηση, με διασκεδαστικό τρόπο, των λειτουργιών του ενδύματος και της σημασίας του στην παραδοσιακή κοινωνία.

Από τα προγράμματα των σχολικών ομάδων συγκεντρώθηκε πλούσιο υλικό, πολλαπλά αξιοποιήσιμο.

Υλοποίηση: καθημερινά, από την παιδαγωγό-παραμυθού Ιωάννα Αντωνιάδου

Σχεδιασμός: Νέλλη Μελίδου-Κεφαλά


2.για παιδιά και ενήλικες: Σάββατο και Κυριακή

Διάρκεια: 1 ώρα

Στόχος: Η παρουσίαση σε μικρούς και μεγάλους, μέσα από τη μαγική ατμόσφαιρα  του παραμυθιού, των λειτουργιών του ενδύματος, όπως αυτές εμφανίζονται στα λαϊκά μας παραμύθια, κυρίως από τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και από άλλους ελληνικούς τόπους

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα: Στα παραμύθια το ένδυμα δεν καλύπτει απλά το κορμί. Γίνεται διακριτικό γνώρισμα ανθρώπου που ζει στην κοινωνία, σημείο αναγνώρισης, εξανθρωπίζει τα στοιχειά, μεταμορφώνει, γίνεται  «ντύμα» του ορατού μας σύμπαντος.

Μέσα από την αφήγηση της παραμυθούς Αγνής Στρουμπούλη μιας σειράς από παραμύθια σε μικτό ακροατήριο παιδιών και ενηλίκων, όπως συνηθιζόταν στην παραδοσιακή κοινωνία, δόθηκε η ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ζήσουν στιγμές «μαγικές», αλλά και να κατανοήσουν τη σημασία του ενδύματος στα παραμύθια και την παραδοσιακή κοινωνία.

Υλοποίηση: Αγνή Στρουμπούλη

Σχεδιασμός: Νέλλη Μελίδου-Κεφαλά

 

  • Bookmark and Share
  • Clip to Evernote

 
 
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε. |   Powered by:       |  All rights reserved