Αρχείο εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αρχείο εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Επιστροφή

Η Σαρακατσάνικη Στάνη, 1997, στο πλαίσιο του Προγράμματος 'ΜΕΛΙΝΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ'

για παιδιά ηλικίας από 7 έως 8 ετών

Το πρόγραμμα με μικρές τροποποιήσεις μπορεί να εφαρμοστεί και σε παιδιά ηλικίας 6 ετών.

σαρακατσάνικη στάνη  

Διάρκεια εφαρμογής: μία ώρα Χ 30 ημέρες

Χώρος εφαρμογής: Σχολείο. Προτείνονται επισκέψεις στο Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Σαρακατσάνων Σερρών, το σαρακατσάνικο οικισμό του Συλλόγου Σαρακατσάνων Κορδελιού Ν. Θεσσαλονίκης ή σε τοπικές συλλογές με σαρακατσάνικα αντικείμενα.

Σκοπός: η γνωριμία των παιδιών με πτυχές και αξίες του παραδοσιακού μας πολιτισμού και η ευαισθητοποίησή τους στην πολιτισμική μας κληρονομιά

Στόχοι: Η γνωριμία των παιδιών με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των Σαρακατσάνων, με κύρια χαρακτηριστικά το νομαδισμό και την κτηνοτροφία, και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης

Το πρόγραμμα βασίζεται σε σχέδιο εργασίας με θέμα τη Σαρακατσάνικη Στάνη και υποστηρίζεται από εκπαιδευτικό υλικό, που διατίθεται στο Πωλητήριο του Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ. Αναλυτικά το υλικό αποτελείται από: 

α. βιβλίο του μαθητή («Η Δανάη κι εγώ στο παραμύθι του ξεκαλοκαιριού»), 
β. βιβλίο-οδηγό του δασκάλου («Η Σαρακατσάνικη Στάνη»), 
γ. κασέτα ήχου με μουσική και τραγούδια, 
δ. κουδουνάκι προβάτου

Επιμέλεια - κείμενα: Φωτεινή Οικονομίδου-Μπότσιου
Εικονογράφηση: Ζήσης Σκαμπάλης
Διασκευές παραμυθιών: Αίγλη Μπρούσκου
Μουσική: Γιάννης Χουλιάρας
Τραγούδι: Κατερίνα Ναούμ, Ρένα Φραγκιαδάκη, Χρυσούλα Γούδα
Φωτογραφίες: Γιάννης Παπανικολάου

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα: Η Δανάη και ο Ανέστης, οι ήρωες του προγράμματος, μέσα από το «παραμύθι του ξεκαλοκαιριού», γνωρίζουν στα παιδιά τη ζωή των Σαρακατσάνων, τις μετακινήσεις τους από τον κάμπο στο βουνό, ακολουθώντας τα κοπάδια των προβάτων και των κατσικιών.

Τα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν σε πλήθος δραστηριοτήτων, μέσω των οποίων γνωρίζουν τη ζωή των κοπαδιών, τα μαντριά, τις στρούγκες, το «μπατζό» για την παρασκευή των τυριών, τη θέση και τους ρόλους της γυναίκας Σαρακατσάνας και του άντρα Σαρακατσάνου, την αγωγή και τις ασχολίες των παιδιών τους. «Ζουν» στο περιβάλλον του βουνού, παρέα με τη Δανάη και τον Ανέστη και, μέσα από αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών, νιώθουν τη φύση με τα έμψυχα και τα άψυχα, τα πραγματικά στοιχεία και τα …μαγικά της. Τα παιδιά ζωγραφίζουν αυτό το περιβάλλον, το ακούν μέσα από τα κελαηδίσματα των πουλιών, τις φωνές των ζώων και τους ήχους των κουδουνιών, το τραγουδούν, «παίζουν» με τα πρόβατα, τα κατσίκια και τα σκυλιά και εξοικειώνονται με τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητές τους, ενώ κατανοούν τη χρησιμότητά των ζώων στον άνθρωπο.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται κυρίως στο σχολείο. Ένα μέρος από τις δραστηριότητές του μπορεί να καλυφθεί με την επίσκεψη των παιδιών στο Μουσείο, μετά από συνεννόηση των εκπαιδευτικών με το Λ.Ε.Μ.Μ.Θ.

Σχεδιασμός - Εφαρμογή: Φωτεινή Οικονομίδου

 

  • Bookmark and Share
  • Clip to Evernote

 
 
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε. |   Powered by:       |  All rights reserved