Αρχείο εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αρχείο εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Επιστροφή

Κόβω, συναρμολογώ, πουκαμίσα να φορώ. 2007

για παιδιά ηλικίας 10 -12 ετών

Χρόνος εφαρμογής: από το 2007 έως το 2011, σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα

Διάρκεια: 2 ώρες

Χώρος εφαρμογής: Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ.

Σκοπός: η γνωριμία των παιδιών με πτυχές και αξίες του παραδοσιακού μας πολιτισμού και η ευαισθητοποίησή τους στην πολιτισμική μας κληρονομιά.

Στόχος: η παρουσίαση του φαινομένου της παραδοσιακής ενδυμασίας μέσα από τη γνωριμία των παιδιών με ένα βασικό ένδυμα, το πουκάμισο, προβάλλοντας τις πρακτικές και τις συμβολικές του λειτουργίες.

Το πρόγραμμα συνδέεται με την έκθεση « Παραδοσιακές Ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης, 1860 -1960».

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα: Ενδυμασία ή φορεσιά είναι το σύνολο των ενδυμάτων, κοσμημάτων και εξαρτημάτων που καλύπτουν το ανθρώπινο σώμα. Η παραδοσιακή ενδυμασία έντυνε και στόλιζε το κορμί, το προστάτευε από ορατούς και αόρατους κινδύνους και αποτελούσε ένα είδος ταυτότητας που δήλωνε φύλο, ηλικία, επάγγελμα, εθνικότητα, τόπο καταγωγής, κοινωνική και οικογενειακή θέση, συναισθηματική κατάσταση. Στο σύνολο των παραπάνω παραμέτρων για την κατανόηση του φαινομένου της παραδοσιακής ενδυμασίας προστίθενται και οι τομείς των πρώτων υλών, των τεχνικών κατασκευής και διακόσμησής της, των σχέσεων εξάρτησης χωριού-πόλης, πόλης-εξωτερικού (Κεντρ. και Δυτ. Ευρώπη).

Μετά από μια σύντομη ξενάγηση στην έκθεση «Μακεδονία, Θράκη: Παραδοσιακές Ενδυμασίες, 1860 -1960»., τα παιδιά ντύνονται με τρεις χαρακτηριστικές παραδοσιακές ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης (καλά αντίγραφα φορεσιών) και με ενδυμασίες της ελληνικής αρχαιότητας. Με συναγωνισμό στην επίλυση αινιγμάτων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το ένδυμα, τα εργαλεία και τις πρώτες ύλες της υφαντικής, με κοπή και συναρμολόγηση ενός ανδρικού και ενός γυναικείου παραδοσιακού χάρτινου πουκάμισου και ζωγραφική διακόσμησή του, σύμφωνα με 10 επιδεικνυόμενα πρότυπα, με ύφανση σε μικρούς αργαλειούς, κατασκευασμένους ειδικά για το πρόγραμμα, και τέλος με τραγούδι και χορό -με τη συνοδεία κρουστών- παραδοσιακών τραγουδιών, που αναφέρονται στην ενδυμασία, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το πουκάμισο και τις λειτουργίες του και μέσω αυτού με την παραδοσιακή ενδυμασία.

Υλοποίηση: Μουσειοπαιδαγωγοί του ΛΕΜΜ-Θ

Σχεδιασμός: Νέλλη Μελίδου-Κεφαλά


 
 
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε. |   Powered by:       |  All rights reserved