Αρχείο εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αρχείο εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Επιστροφή

Με φεγγάρια, ανθούς, πουλιά θα στολίσω την ποδιά. 2007-2011

Με φεγγάρια ανθούς πουλιά θα στολίσω την ποδιά

για παιδιά ηλικίας από 7 έως 9 ετών

Χρόνος εφαρμογής: από το 2007 έως το 2011, σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα

Διάρκεια εφαρμογής: 2 ώρες

Χώρος εφαρμογής: Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ.

Σκοπός: η γνωριμία των παιδιών με πτυχές και αξίες του παραδοσιακού μας πολιτισμού και η ευαισθητοποίησή τους στην πολιτισμική μας κληρονομιά

Στόχος: η παρουσίαση του φαινομένου της παραδοσιακής ενδυμασίας μέσα από τη γνωριμία των παιδιών με ένα βασικό ένδυμα, την ποδιά (κατασκευή, μορφολογία, λειτουργίες που εξυπηρετούσε: στολισμός, προστασία της ευαίσθητης για την αναπαραγωγή περιοχής κ.ά.).

Το πρόγραμμα συνδέεται με την έκθεση «Παραδοσιακές Ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης, 1860 -1960».

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα: Ενδυμασία ή φορεσιά είναι το σύνολο των ενδυμάτων, κοσμημάτων και εξαρτημάτων που καλύπτουν το ανθρώπινο σώμα. Η παραδοσιακή ενδυμασία έντυνε και στόλιζε το κορμί, το προστάτευε από ορατούς και αόρατους κινδύνους και αποτελούσε ένα είδος ταυτότητας που δήλωνε φύλο, ηλικία, επάγγελμα, εθνικότητα, τόπο καταγωγής, κοινωνική και οικογενειακή θέση, συναισθηματική κατάσταση. Στο σύνολο των παραπάνω παραμέτρων για την κατανόηση του φαινομένου της παραδοσιακής ενδυμασίας προστίθενται και οι τομείς των πρώτων υλών, των τεχνικών κατασκευής και διακόσμησής της, των σχέσεων εξάρτησης χωριού-πόλης, πόλης-εξωτερικού (Κεντρ. και Δυτ. Ευρώπη).

Μετά από μια σύντομη ξενάγηση στην έκθεση «Παραδοσιακές Ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης, 1860 -1960»., τα παιδιά ντύνονται με τρεις χαρακτηριστικές παραδοσιακές ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης (καλά αντίγραφα φορεσιών). Στη συνέχεια, μέσα από το μαγικό κόσμο του παραμυθιού τα παιδιά γνωρίζουν τις «μεταμορφώσεις» του μαλλιού, αρχικά από ακατέργαστη μάζα σε κλωστή, κατόπιν σε υφαντό (βασικές φάσεις της υφαντικής) και τέλος σε ένδυμα (ποδιά). Με συναγωνισμό στην επίλυση αινιγμάτων που σχετίζονται με το ένδυμα, τα εργαλεία και τις πρώτες ύλες της υφαντικής, με ζωγραφική, κατ' επιλογή από 25 υποδείγματα, μιας ποδιάς, με τραγούδι και χορό -με τη συνοδεία κρουστών- παραδοσιακών τραγουδιών, που αναφέρονται στην ενδυμασία και ειδικότερα στη γυναικεία ποδιά, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το ένδυμα αυτό και τις λειτουργίες του και μέσω αυτού με την παραδοσιακή ενδυμασία.

Προγραμματίζεται η έκδοση του εκπαιδευτικού υλικού που υποστηρίζει το πρόγραμμα.

Υλοποίηση: μουσειοπαιδαγωγοί του ΛΕΜΜ-Θ

Σχεδιασμός: Νέλλη Μελίδου-Κεφαλά


 
 
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε. |   Powered by:       |  All rights reserved