Επιστροφή

Ο Θαυμαστός Κόσμος του Μηνά Αβραμίδη. 1990

 

Ο Θαυμαστός Κόσμος του Μηνά Αβραμίδη

Η έκθεση περιελάμβανε 170 έργα του Μηνά Αβραμίδη, ενός παραδοσιακού καλλιτέχνη που με το ανεπανάληπτο έργο του σφράγισε την κεραμική παράδοση του τόπου μας.

Με την περιοδική αυτή έκθεση, το κοινό γνώρισε τη ζωή και το έργο ενός γνήσιου καλλιτέχνη που, καταγόμενος από τη μικρασιατική Κιουτάχεια, έζησε και δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη ως το θάνατό του.

Τα έργα εκτέθηκαν σε πέντε αίθουσες του ημιυπόγειου εκθεσιακού χώρου του Μουσείου και παρουσιάστηκαν με κριτήρια θεματολογικά και όχι χρονολογικά.

Έτσι, στην πρώτη αίθουσα εκτέθηκαν σχέδια του καλλιτέχνη φτιαγμένα σε διαφορετικές εποχές, κεραμικά που έγιναν στην Κιουτάχεια και στο κεραμικό εργαστήρι ΚΙΟΥΤΑΧΙΑ του Ν. Φαλήρου, ορισμένα από τα έργα του που παρουσιάζουν έντονη την επίδραση της κεραμικής παράδοσης της Ανατολής (Νίκαια-Κιουτάχεια), όπως η διακόσμηση του κτηρίου της Ελληνικής Βουλής και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων.

Τη δεύτερη αίθουσα κατελάμβαναν τα έργα του καλλιτέχνη που δείχνουν τις επιδράσεις της αρχαίας αγγειογραφίας και της βυζαντινής παράδοσης καθώς και κεραμικά με θέματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.

Στην τρίτη και μεγαλύτερη αίθουσα εκτέθηκαν τα δύο ολόσωμα κεραμικά αγάλματα του Μηνά, οι περιβόητες «προσφυγοπούλες» και διάφορα κεραμικά με συμπλέγματα ζώων και σκηνές κυνηγιού καθώς και άλλα έργα του με πλάσματα της φύσης και της φαντασίας του καλλιτέχνη.

Τέλος, σε ιδιαίτερη αίθουσα παρουσιάζονταν τα πλακάκια από τη ζωοφόρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών που αποτέλεσε ένα από τα τελευταία έργα του Μηνά Αβραμίδη, καθώς και η βιβλιογραφία για το έργο του.

Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής παρουσιάστηκε και η συλλογή κεραμικών της Έλλης Παπουνά, για να φωτίσει μια ακόμη διάσταση της κεραμικής παράδοσης στον τόπο μας.

Ο ομώνυμος κατάλογος της έκθεσης διατίθεται στο πωλητήριο.


 
 
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε. |   Powered by:       |  All rights reserved