Αρχείο εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αρχείο εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Επιστροφή

Τα Σαρακατσάνικα Καλύβια, 1997, στο πλαίσιο του Προγράμματος 'ΜΕΛΙΝΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ'

για παιδιά ηλικίας από 7 έως 8 ετών 

Το πρόγραμμα με μικρές τροποποιήσεις μπορεί να εφαρμοστεί και σε παιδιά ηλικίας 6 ετών.

σαρακατσάνικα καλύβια

Διάρκεια εφαρμογής: μία ώρα Χ 30 ημέρες

Χώρος εφαρμογής: Σχολείο. Προτείνονται επισκέψεις στο Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Σαρακατσάνων Σερρών, το σαρακατσάνικο οικισμό του Συλλόγου Σαρακατσάνων Κορδελιού Ν. Θεσσαλονίκης ή σε τοπικές συλλογές με σαρακατσάνικα αντικείμενα. 

Σκοπός: η γνωριμία των παιδιών με πτυχές και αξίες του παραδοσιακού μας πολιτισμού και η ευαισθητοποίησή τους στην πολιτισμική μας κληρονομιά

Στόχοι: Η γνωριμία των παιδιών με τη σαρακατσάνικη καλύβα, που στα βασικά χαρακτηριστικά της είναι όμοια με τις καλύβες των προϊστορικών χρόνων, η γνωριμία τους με το 'στήσιμο' και τη λειτουργία της ως κατοικίας, τυροκομείου, σχολείου, αποθήκης των νομαδικών πληθυσμών. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών.

Η εφαρμογή του προγράμματος βασίζεται σε σχέδιο εργασίας με θέμα τα Σαρακατσάνικα Καλύβια.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα: Η Δανάη και ο Ανέστης, οι ήρωες του προγράμματος, μέσα από το παραμύθι «Η Δανάη κι εγώ στ' αχυρένια σπιτάκια των παραμυθιών», «ζουν» την κατασκευή της καλύβας σε όλα τα στάδιά της, γνωρίζουν την τεχνική της πλεκτικής-υφαντικής πρώτων υλών (κλαδιά) και συνειδητοποιούν τα εξελικτικά στάδια επίτευξης ενός έργου. Τα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν σε πλήθος δραστηριοτήτων, κατασκευάζοντας, ζωγραφίζοντας, ακούγοντας παραμύθια, τραγουδώντας, κάνοντας χαρτοπλεκτική, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε χώρους, όπου η σαρακατσάνικη παρουσία είναι έντονη (λαογραφικά μουσεία, σαρακατσάνικο οικισμό).

Η εφαρμογή του προγράμματος υποστηρίζεται από εκπαιδευτικό υλικό, που διατίθεται στο πωλητήριο του Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ. Αναλυτικά το υλικό περιλαμβάνει:

α. βιβλίο του μαθητή («Η Δανάη κι εγώ στ' αχυρένια σπιτάκια των παραμυθιών»), 
β. βιβλίο-οδηγό του δασκάλου («Τα Σαρακατσάνικα Καλύβια», στο οποίο περιλαμβάνονται επιπλέον διασκευές παραμυθιών και στίχοι τραγουδιών), 
γ. χαρτοχειροτεχνία (υφαντική), 
δ. κασέτα ήχου με τραγούδια. 

Επιμέλεια - κείμενα: Φωτεινή Οικονομίδου-Μπότσιου
Εικονογράφηση: Ζήσης Σκαμπάλης
Διασκευές παραμυθιών: Αίγλη Μπρούσκου
Μουσική: Γιάννης Χουλιάρας
Τραγούδι: Κατερίνα Ναούμ, Ρένα Φραγκιαδάκη, Χρυσούλα Γούδα
Φωτογραφίες: Γιάννης Παπανικολάου

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται κυρίως στο σχολείο. Ένα μέρος από τις δραστηριότητές του μπορεί να καλυφθεί με την επίσκεψη των παιδιών στο Μουσείο, μετά από συνεννόηση των εκπαιδευτικών με το Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ.

Σχεδιασμός-εφαρμογή: Φωτεινή Οικονομίδου

  • Bookmark and Share
  • Clip to Evernote

 
 
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε. |   Powered by:       |  All rights reserved