Ανακοινώσεις Ανακοινώσεις

Επιστροφή

Ανακοίνωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο ΛΕΜΜ-Θ για σχολεία για το έτος 2019 - 2020 έναρξη: 14 Οκτωβρίου 2019

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: Οκτώβριος 2019 – Μάιος/Ιούνιος 2020

ώρες εφαρμογών

Δευτέρα

Τρίτη

Τετάρτη

Πέμπτη

Παρασκευή

9.00 – 10.30

Άλεθε, μύλε μ’, άλεθε (υδροκίνηση) ή

Μ’ αστέρια στον ποδόγυρο (φορεσιές)

Ανθή Θάνου και

Αλέξανδρος Μακρής

(1η επιλογή)

 

Απόνερα –

6 ταξίδια με λίγο νερό (υδροκίνηση)

ομάδα «Μαρμίτα»

(κτήριο περιοδικών εκθέσεων)

(2η επιλογή)

Το πιο γλυκό ψωμί (υδροκίνηση)

θεατρική ομάδα

«Μικρός Βορράς»

(διάρκεια: 65 λεπτά –

1η επιλογή)

 

Μ’ αστέρια στον ποδόγυρο (φορεσιές) ή

Το νερό, οι κλώστρες

κι ένα μαγικό πανί (υδροκίνηση)

Ανθή Θάνου και

Αλέξανδρος Μακρής

(2η επιλογή)

 

Απόνερα –

6 ταξίδια με λίγο νερό (υδροκίνηση)

ομάδα «Μαρμίτα»

(κτήριο περιοδικών εκθέσεων)

(3η επιλογή)

Μύλος είναι και μιλάει, φορεσιά και τραγουδάει (υδροκίνηση και φορεσιές)

 

ομάδα καλλιτεχνών “SourLiBoom”

 

(για προνήπια και νήπια

η διάρκεια

του προγράμματος

είναι 70 λεπτά)

 

 

ελεύθερες επισκέψεις  

Ένας ποταμός,

ένας τροχός, μια ιστορία

(υδροκίνηση και φορεσιές)

 

ομάδα διαδραστικών παιχνιδιών και παιχνιδιών ρόλων “Gamecraft”

11.00 – 12.30

Άλεθε, μύλε μ’, άλεθε (υδροκίνηση) ή

Μ’ αστέρια στον ποδόγυρο (φορεσιές)

Ανθή Θάνου και

Αλέξανδρος Μακρής

(1η επιλογή)

 

Απόνερα –

6 ταξίδια με λίγο νερό (υδροκίνηση)

ομάδα «Μαρμίτα»

(κτήριο περιοδικών εκθέσεων)

(2η επιλογή)

Το πιο γλυκό ψωμί (υδροκίνηση)

θεατρική ομάδα

«Μικρός Βορράς»

(διάρκεια: 65 λεπτά –

1η επιλογή)

 

Μ’ αστέρια στον ποδόγυρο (φορεσιές) ή Το νερό, οι κλώστρες κι ένα μαγικό πανί (υδροκίνηση)

Ανθή Θάνου και

Αλέξανδρος Μακρής

(2η επιλογή)

 

Απόνερα –

6 ταξίδια με λίγο νερό (υδροκίνηση)

ομάδα «Μαρμίτα»

(κτήριο περιοδικών εκθέσεων)

(3η επιλογή)

Μύλος είναι και μιλάει, φορεσιά και τραγουδάει (υδροκίνηση και φορεσιές)

 

ομάδα καλλιτεχνών “SourLiBoom”

 

(για προνήπια και νήπια

η διάρκεια

του προγράμματος

είναι 70 λεπτά)

Το πιο γλυκό ψωμί

θεατρική ομάδα

«Μικρός Βορράς»

(διάρκεια: 65 λεπτά)

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

  • Άλεθε, μύλε μ’, άλεθε… (για παιδιά προσχολικής ηλικίας και για όλες τις τάξεις του δημοτικού)

Μετά από περιήγηση των παιδιών με διαδραστικό τρόπο στην έκθε­ση της υδροκίνησης, ακολουθεί αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Υλικό πλούσιο σε παραμύθια με μύλους και μυλωνάδες. Η καθημερι­νότητα των παλιών ανθρώπων συνδέεται άμεσα με τον μύλο, αφού για να φτιάξουν ψωμί έπρεπε πρώτα να αλέσουν και για να ψήσουν έπρεπε να κόψουν ξύλα. Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από τα παραμύθια. Σύνδεση του χθες με το σήμερα με γέφυρα τη φαντασία. Μια φαντασία που καλπάζει και μας μιλάει με λόγια «στρογγυλά»: αλώνι, μύλος, ταψί, καρβέλι, φτερωτή... Γυρνάει η φτερωτή και φέρνει σκόρπια λόγια από μακριά. Αφουγκραστείτε... τα λόγια γίνονται παραμύθια, ιστορίες, μύθοι και παραδόσεις για ξυλο­κόπους και μυλωνάδες, για χειρόμυλους και νερόμυλους, για τα παγανά, τους καλικάντζαρους που στ’ αλεύρι κυλιούνται κι ύστερα ...σουτ! Ακούστε... το παραμύθι αρχίζει!

Σχεδιασμός: Ανθή Θάνου, Υλοποίηση: Ανθή Θάνου, Αλέξανδρος Μακρής

  • Μ’ αστέρια στον ποδόγυρο… (για παιδιά προσχολικής ηλικίας και για όλες τις τάξεις του δημοτικού)

Ανέμη να γυρίσει παραμύθι ν’ αρχινήσει και η κλωστή της θα γίνει χρωματιστό φουστάνι, θα γίνει λευκό πουκαμισάκι για ένα φτωχό καλό παιδί, θα γίνει φορεσιά μ’ αστέρια στον ποδόγυρο, κεντίδια στα φαρδομάνικα, λουλούδια στο ζωνάρι, θα γίνει παραμύθι που θα ταξιδεύει από το στόμα στο αυτί κι απ’ τ’ αυτί στο στόμα... Με αφορμή τη μόνιμη έκθεση του μουσείου «Μακεδονία, Θράκη: Παραδοσιακές ενδυμασίες, 1860 - 1960», στην οποία γίνεται αρχικά περιήγηση των παιδιών με διαδραστικό τρόπο, επιλέγουμε παραμύθια και ταξιδεύουμε μέσα από τις φορεσιές σε τόπους μακρινούς κι αλλιώτικους… 

Σχεδιασμός: Ανθή Θάνου, Υλοποίηση: Ανθή Θάνου, Αλέξανδρος Μακρής

  • Το νερό, οι κλώστρες κι ένα μαγικό πανί… (για παιδιά προσχολικής ηλικίας και για όλες τις τάξεις του δημοτικού)

Το νερό είναι πηγή ζωής για τον άνθρωπο, απαραίτητο για την επιβίωση και την καθημερινότητά του. Αν στερέψει το νερό, στερεύει κι η ζωή… Έτσι, τρία παλικάρια ξεκινούν να σώσουν το ποτάμι τους, συναντούν τρεις κλώστρες που γνέθουν με τη ρόκα και τ’ αδράχτι τη μοίρα της ζωής, υφαίνουν το ριζικό και μαζί μ’ αυτό κι ένα πανάκι μαγικό! Τι κρύβει το πανί αυτό στα στημόνια και τα υφάδια του; Θα τ’ ανακαλύψετε γνωρίζοντας την κατεργασία των μάλλινων υφαντών μέσα από τα υδροκίνητα εργαστήρια της νεροτριβής και του μαντανιού της προβιομηχανικής κοινωνίας! Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τη μόνιμη έκθεση του μουσείου για τους μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης και συγκεκριμένα την ενότητα που αφορά στην υφαντική, τη νεροτριβή και το μαντάνι.   

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Ανθή Θάνου, Μουσική επένδυση – ηχοτοπία: Αλέξανδρος Μακρής  

  • Μύλος είναι και μιλάει, φορεσιά και τραγουδάει… (για παιδιά από τεσσάρων χρόνων και για όλες τις τάξεις του δημοτικού)

Ένα διαδραστικό θεατρικό δρώμενο με κεντρικούς ήρωες και αφηγητές τη Ρούλα Καλικαντζαρούλα και τη θεία Αγγέλα στις εκθέσεις της υδροκίνησης και της παραδοσιακής ενδυμασίας, αντίστοιχα. Πριν πολλά χρόνια η Ρούλα ξέμεινε κατά λάθος στη γη, στο Νερόμυλο του κυρ-Κώστα… Για να επιβιώσει παρατηρεί τους ανθρώπους και τις υδροκίνητες μηχανές τους που «ζωντανεύουν» και της αποκα­λύπτουν οι ίδιες τα μυστικά τους. Μαζί με τη Ρούλα τα παιδιά θα γνωρίσουν τη Φτερωτή Μυλίτσα, τον Αντώνη τον Πριόνη, το Μάνι-Μάνι το Μαντάνι κι άλλους χαρακτήρες και θα μάθουν για τη λειτουργία πα­λαιότερων μηχανών και εργαλείων που ήταν άρρηκτα δεμένα με την καθημερινότητα των ανθρώπων. Η θεία Αγγέλα, το πρόσωπο που συνδυάζει την παράδοση με το σήμερα, υποδέχεται τα παιδιά στην έκθε­ση της παραδοσιακής ενδυμασίας. Μέσα από παιχνίδια παρατηρητικότητας και γνώσεων τα ταξιδεύει στον κόσμο των ρούχων και τους λέει ιστορίες με αφορμή ένα κόσμημα, έναν τόπο, ένα κεφαλομάντηλο…

Μέσα από τη δυναμική της θεατρικής τέχνης και την ψυχαγωγία τα παιδιά ξεναγούνται στις εκθέσεις του μουσείου και μαθαίνουν συμμετέχοντας ενεργά στο δρώμενο. Φράσεις-κλειδιά, ποιήματα-τραγούδια και ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών εμπλουτίζουν τη δραστηριότητα και βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν την παρατηρητικότητα και τη φαντασία τους.

Κείμενα - Σκηνοθεσία: Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου, Μουσική: Γρηγόρης Πυριαλάκος, Υλοποίηση: Ομάδα Καλλιτεχνών SourLiBooM

  • Ένας ποταμός, ένας τροχός, μια ιστορία… (για παιδιά από Γ΄ δημοτικού έως και λυκείου, με την ανάλογη προσαρμογή)

Μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι ρόλων οι μαθητές καλούνται να λάβουν μέρος σε μία περιπέτεια που διαδραματίζεται λίγο μετά το 1774 και τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, οπότε με την ανάπτυξη του εμπορίου εισάγεται νέα τεχνολογία από το εξωτερικό. Οι παίκτες θα βρεθούν στη θέση φανταστικών εμπόρων της εποχής και θα κληθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά των υδροκίνητων μηχανών που βλέπουν στα ταξίδια τους στην Ευρώπη. Με βάση τη γνώση της τεχνολογίας του νερόμυλου, που ήδη είναι γνωστός από τον 1ο αι. π.Χ., θα κληθούν να ανασυνθέσουν και να καταστήσουν λειτουργικές τις υδροκίνητες μηχανές και τελικά να μεταδώσουν αυτή τη γνώση στους συμπατριώτες τους στον βορειοελλαδικό χώρο. Τέλος, τα παιδιά θα συνομιλήσουν με φανταστικούς ήρωες από διάφορα μέρη της Μακεδονίας και της Θράκης μέσω των τοπικών ενδυμασιών.

Με το παιχνίδι οι μαθητές μέσα από μία ταξιδιωτική οδύσσεια… αποκομίζουν όχι μόνο την τεχνική γνώση, αλλά και γνώση ανθρωπογεωγραφίας, εθίμων και συνθηκών που διαμόρφωσαν έναν ολόκληρο πολιτισμό. Προσπαθώντας να φέρουν σε πέρας το ζητούμενο της ιστορίας στην οποία μετέχουν, αναπτύσσουν κριτική σκέψη και βρίσκουν λύσεις, ώστε να ξεπεράσουν τα εμπόδια που εμφανίζονται στο δρόμο τους κατά τη διάρκεια της εικονικής αυτής «περιπέτειας».

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Ομάδα καλλιτεχνών Gamecraft (Αλέξανδρος Μυροφορίδης και συνεργάτες)

 

  • Απόνερα – 6 ταξίδια με λίγο νερό… (για παιδιά από Α΄ δημοτικού έως και λυκείου, με την ανάλογη προσαρμογή)

Στριμώξαμε στις βαλίτσες μας ερωτήσεις και ιστορίες από όλον τον κόσμο και με όχημα την τέχνη του κουκλοθεάτρου και του θεάτρου σκιών, επιχειρούμε ένα ταξίδι σ’ έναν κόσμο που διψάει για καθαρό νερό, για ζωή, για γνώση, για παιχνίδι, για ελπίδα… Ταξιδεύουμε στις τέσσερις μεγάλες ηπείρους, Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική, με ήρωες παιδιά συνομήλικα με τους μικρούς μαθητές. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, οι ήρωες καταθέτουν τις ιστορίες τους με απλό και άμεσο τρόπο και μας φέρνουν μπροστά στις έξι βασικές παραμέτρους που συνιστούν το πρόβλημα της παγκόσμιας κρίσης νερού: φράγματα, εξορύξεις, γεωργία, βιομηχανικά απόβλητα, ενέργεια και οικιακή χρήση. Τα στοιχεία για την πορεία μόλυνσης του νερού είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και καθώς ο χρόνος μοιάζει να κυλάει αντίστροφα, στρεφόμαστε στις καρδιές και τον καθαρό νου των παιδιών, πιστεύοντας ότι θα βρούμε ελπίδα και λύσεις σ’ αυτό που μοιάζει χαμένο. Η περιήγηση των παιδιών στην έκθεση του μουσείου για την υδροκίνηση στην προβιομηχανική εποχή εμπλουτίζει την κουκλοθεατρική πρόσληψη, καθώς παρουσιάζει με απτό και διδακτικό τρόπο τη σοφή διαχείριση του υδάτινου αγαθού από τους ανθρώπους της προνεοτερικής εποχής. 

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Ομάδα κούκλας και τεχνικών θεάτρου σκιών «Μαρμίτα» (Στέλλα Σακελλαρίου, Μαρία Μανάση, Αρχοντούλα Μήτσιου)  

  • Το πιο γλυκό ψωμί (για παιδιά από τεσσάρων χρόνων έως και Γ΄ δημοτικού) [Έναρξη πρώτης παράστασης: Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019]

Μια νέα παράσταση από τον «Μικρό Βορρά», βασισμένη σ’ ένα κεφαλλονίτικο παραμύθι. Η ιστορία ενός βασιλιά που λυτρώνεται από ένα ψωμί, ζυμωμένο με προσπάθεια και μόχθο, ξεδιπλώνεται στο σανίδι. Αναζητώντας τη γλύκα στα παραμύθια, τα παιδιά ξεκινούν, ζυμώνοντας το δικό τους ψωμάκι με τα πιο αγνά υλικά. Ακολουθούν τη δράση του παραμυθιού με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά τραγούδια, συμμετέχουν σε διαδραστικά παιχνίδια, που στηρίζονται στις αρχές του εκπαιδευτικού δράματος και στο τέλος γεύονται, αχνιστό και μοσχομυριστό, το ψωμί που ζύμωσαν! Η παράσταση εντάσσεται οργανικά στην ενότητα του νερόμυλου – αλευρόμυλου της μόνιμης έκθεσης του μουσείου για την υδροκίνηση και μιλάει με τον πιο βιωματικό τρόπο για τις γεωργικές εργασίες που αφορούν στην καλλιέργεια του σταριού και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται.

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς»

Κείμενο – σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος, Σκηνογραφία: Ελένη Ιωαννίδου, Κοστούμια: Ιωάννα Παγιατάκη, Μάσκες: Χριστίνα Καραογλάνη, Κίνηση: Λένα Μοσχά, Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου, Εμψύχωση μάσκας: Τάσος Ράτζος, Φωτογραφία – Video: Γιάννης Τόμτσης, Επιστημονική συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου, Προβολή: Γιώργος Ψωμιάδης, Φανή Σοφιανού, Παραγωγή: «Μικρός Βορράς», Παίζουν οι ηθοποιοί: Ντία Ζούρα, Χρίστος Λοϊζος, Έλενα Μιχαηλίδη

 

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ανθή Θάνου

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε νηπιαγωγός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1999 αρχίζει να αφηγείται παραμύθια σε μουσεία, θέατρα, μουσικές σκηνές, πολιτιστικά κέντρα, φυλακές, βιβλιοθήκες, σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετέχει σε πανεπιστημιακά συνέδρια και διοργανώνει βιωματικά εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης, προσπαθώντας να επικοινωνήσει την τέχνη της. Είναι μέλος του ΠΟΦΑ (Πανελλήνιος Όμιλος Αφήγησης) και του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Το Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε το «Ούτε ’γω ήμουνα εκεί, ούτε ’σεις να το πιστέψετε», βιβλίο CD από τις εκδόσεις POLYTROPON, το 2013 το «Δαφνοκούκουτσο», βιβλίο CD από τις εκδόσεις ΠΑΚΕΘΡΑ και το 2016 «Ο βασιλιάς των πουλιών», βιβλίο CD από τις εκδόσεις Βάρφη.

 Αλέξανδρος Μακρής

Γεννήθηκε στην Κατερίνη. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία εννιά ετών στο ωδείο Κατερίνης. Είναι διπλωματούχος κλασικής κιθάρας. Εργάζεται ως δάσκαλος κιθάρας σε ωδεία και μουσικές σχολές, ενώ παράλληλα ασκεί την τέχνη της ηχοληψίας. Συμμετέχει σε μουσικά σχήματα της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιώντας συναυλίες σε μουσικές σκηνές της πόλης, ενώ επενδύει μουσικά παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών σε συνεργασία με την αφηγήτρια Ανθή Θάνου.

 Gamecraft

H Gamecraft είναι μία ομάδα που δραστηριοποιείται στο χώρο του σχεδιασμού και της υλοποίησης πρωτότυπων εκδηλώσεων, βασισμένων σε μοντέρνες και ενδιαφέρουσες τεχνικές βιωματικών δράσεων, όπως τα ζωντανά παιχνίδια ρόλων και τα διαδραστικά παιχνίδια σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο. Οι τεχνικές αυτές είναι εμπλουτισμένες με στοιχεία τεχνών όπως το θέατρο, η σκηνοθεσία αλλά και με απλά διασκεδαστικά και πολύ γνωστά παιχνίδια που όλοι παίξαμε στο παρελθόν. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2009, έχοντας προλάβει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να παρουσιάσει δείγματα δουλειάς σε μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώρους εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος. Τα στελέχη της ειδικεύονται στα παιχνίδια ρόλων, καθώς αποτελούν ιδρυτικά μέλη συλλόγων παιχνιδιών δημιουργικής φαντασίας, έχουν σχετικές ειδικότητες ή κατάρτιση (αφηγητές, μουσειοπαιδαγωγοί, διοργανωτές εκδηλώσεων κλπ).

 SourLiBooM

Η Ομάδα Καλλιτεχνών SourLiBooM (αστική μη κερδοσκοπική εταιρία) δημιουργήθηκε το 2009 και αριθμεί 15 μέλη-καλλιτέχνες από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους (ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, εικαστικούς κ.ά.). Η Ομάδα πραγματοποιεί παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις. Επιδιώκει συνεργασίες με καλλιτέχνες, ομάδες και πολιτιστικούς φορείς. Το 2011 εγκαινίασε τον Χώρο Τέχνης SourLiBooM (Πλατεία Αντιγονιδών, Θεσσαλονίκη) ο οποίος διαθέτει θέατρο, αίθουσες διδασκαλίας χορού, μουσικής, εικαστικών, μακιγιάζ κ.ά., καθώς και στούντιο μουσικών προβών.

 Μαρμίτα

Η ομάδα Μαρμίτα δημιουργήθηκε το 2016 από τις Αρχοντούλα Μήτσιου, Μαρία Μανάση και Στέλλα Σακελλαρίου με σκοπό να  τις παιδαγωγικές ανησυχίες με το θέατρο και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. «Στη Μαρμίτα “μαγειρεύουμε” κουκλοθέατρο, θεατροπαιδαγωγικές μεθόδους με περιβαλλοντικές και κοινωνικές θεματικές, φτιάχνοντας έναν “δυναμωτικό ζωμό” για μικρούς και μεγάλους. Στη Μαρμίτα κάνουμε “θρεπτικό θέατρο μαγειρεμένο με κούκλες”». Με την παράσταση «Απόνερα – 6 ταξίδια με λίγο νερό» η Μαρμίτα έχει ταξιδέψει σε σχολεία, χωριά και θέατρα σε όλη την Ελλάδα και έχει συνεργαστεί με δήμους και εκπαιδευτικούς φορείς. Τον Μάρτιο του 2017 σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε επιμορφωτικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς με θέμα το νερό. Έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ κουκλοθεάτρου των δήμων Θεσσαλονίκης (Elephantastico), Λάρισας (4ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Δήμου Λάρισας), Καλαμάτας (2ο Φεστιβάλ Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας) και στο Παιδικό Φεστιβάλ Κηπουριού. Η Μαρμίτα είναι κομμάτι του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Βερτίσκος «Μαζέματα» που ασχολείται από το 2015 με την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική αναβάθμιση του μικρού ορεινού χωριού Βερτίσκος, μέσα από την ενδυνάμωση των ντόπιων παραγωγών, τη δημιουργία τοπικού πολιτισμικού έργου και την οργάνωση παιδαγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με οικολογικό και συμβιωτικό περιεχόμενο.

Μικρός Βορράς

Θεσσαλονίκη, άνοιξη του 2012 και ο «Μικρός Βορράς» αρχίζει να φτιάχνει με αγάπη και μεράκι το δικό του στίγμα στο θεατρικό χάρτη της χώρας. Και ταξιδεύουν σε σχολικές αίθουσες, σε πολυχώρους και σε πλατείες, ελληνικά παραμύθια και ιστορίες. Γίνονται τα θρανία κάστρα, καράβια και πολιτείες. Και οι τραγωδίες το «σκάνε» από τις σελίδες, αλήθειες ψάχνοντας να πουν στων μαθητών τα αυτιά… και όχι μόνο.

Η θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς» είναι αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία, που λειτουργεί με τη μορφή κολεκτίβας και δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα με επιτυχία σ’ ολόκληρη τη Β. Ελλάδα με θεατρικές παραγωγές και εργαστήρια κυρίως για παιδιά, εφήβους, αλλά και ενήλικες, τα οποία παρουσιάζονται σε σχολεία, θεατρικές σκηνές και πολυχώρους. Θέατρο με διαδραστικό χαρακτήρα, εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την υπογραφή του αεικίνητου σκηνοθέτη Τάσου Ράτζου, ο «Μικρός Βορράς» έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο του ποιοτικού θεάτρου, χρήσιμο και ενισχυτικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και αγαπημένη συντροφιά πιο συχνά ίσως για τους μικρούς φίλους και ενίοτε για τους λίγο μεγαλύτερους.

Αντλούμε κυρίως κείμενα, που προέρχονται από την ελληνική παράδοση και τα μεταφέρουμε στην σκηνή με μια σύγχρονη ματιά. Κάνοντας ξανά κοινό κτήμα αυτό που αφελώς παραμελήθηκε. Δίνοντας στη συνείδηση του μικρού και ευαίσθητου θεατή μια ευκαιρία μύησης στη σπουδαία αυτή δεξαμενή του προφορικού, αφηγηματικού λόγου.

Αφετηρία και προορισμός της δημιουργίας παραστάσεων παιδικού και εφηβικού θεάτρου είναι μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία για το κοινό μας. Θέλουμε ενεργούς θεατές και συμμάχους στην αφήγηση της πλοκής.

 Η έρευνα που γίνεται είναι βαθιά και εκτεταμένη και τα παραμύθια - κείμενα επιλέγονται με μεγάλη προσοχή. Γνώμονάς μας είναι η ψυχαγωγία, αλλά και η ωφέλεια και η απόκτηση γνώσεων. Και γι’ αυτά εργαζόμαστε κάθε φορά με ενθουσιασμό και αγάπη ως προς το κείμενο, αλλά και τους θεατές μας.

  • Bookmark and Share
  • Clip to Evernote

Εμφάνιση περιεχομένου Web Εμφάνιση περιεχομένου Web

 
 
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε. |   Powered by:       |  All rights reserved