Ανακοινώσεις Ανακοινώσεις

Επιστροφή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Χειμερινό Ηλιοστάσιο: Η «γενέθλια χάραξη» της Θεσσαλονίκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Χειμερινό Ηλιοστάσιο: Η «γενέθλια χάραξη» της Θεσσαλονίκης.

Ένα happening του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης

στην Καμάρα την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

στις 7:30 το πρωί!

             

  Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ) καλεί για τρίτη συνεχή χρονιά το κοινό στο happening της «γενέθλιας χάραξης» της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015, στην Καμάρα ημέρα του Χειμερινού Ηλιοστασίου.

 Η εκδήλωση αποσκοπεί στην κατανόηση του ευφυούς προσανατολισμού  που χάρισε στην πόλη ο Κάσσανδρος στα 316 π.Χ., στρέφοντας τους οριζόντιους  δρόμους της προς την ανατολή την ημέρα του Χειμερινού Ηλιοστασίου. Με τη χάραξη αυτή  ο αστικός ιστός και άρα ολόκληρη η πόλη κοιτά υπό γωνία τον Βορρά, την κατεύθυνση του οποίου δείχνουν με σχετική ακρίβεια οι οδοί Ιασωνίδου, Παύλου Μελά, Λαγκαδά˙  έτσι διασφαλίστηκε ο ηλιασμός σε όλες τις πλευρές των οικοδομικών τετραγώνων, άρα και των σπιτιών. Η ευεργετική για το αστικό περιβάλλον αρχαία χάραξη έφτασε, με κάποιες αλλοιώσεις,  ως τον 20ο αιώνα, και πέρασε στο Σχέδιο ανοικοδόμησης της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917, το γνωστό ως Σχέδιο Εμπράρ.

Το happening οργανώνει το ΛΕΜΜ-Θ  στο πλαίσιο της Περιοδικής Έκθεσης του Μουσείου «Θεσσαλονίκη, πόλις εύξεινος-πολύξενος», με την οποία επισημαίνεται ότι κατά τη μετάβασή της στη νεωτερική εποχή η πόλη διατήρησε την οικουμενικότητά της, δηλαδή την ικανότητά της να ενσωματώνει στη συλλογική της ζωή τους κατά καιρούς «ξένους» της.  Η Θεσσαλονίκη ως εύξεινος αστική γη και ως πολύξενος δέχτηκε και αφομοίωσε  τα κύματα των προσφύγων και της αστυφιλίας του 20ου αιώνα, εν μέσω  παγκοσμίων και τοπικών συρράξεων και καταστροφικής πυρκαγιάς. Αυτό το modus convivendi αναπτύχθηκε στην ακτογραμμή και την ενδοχώρα του Θερμαϊκού πριν καν ιδρυθεί η πόλη, ήδη από την εγκατάσταση των πρώτων γεωργών και ποιμένων κατά την 7η χιλιετία π.Χ. και την οικιστική δραστηριότητα που ακολούθησε. Η ιδιότυπη γεωφυσική οικουμενικότητα της περιοχής κορυφώθηκε στο άστυ του Κάσσανδρου, την πόλη που έλειπε από τον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου . και αποτέλεσε μια «σύνοψιν εν λίθοις» τεσσάρων αιώνων πολεοδομικής εμπειρίας με μία, ωστόσο, μοναδικότητα: υπήρξε η μόνη πόλη που αντίκριζε πάνω από το κάτοπτρο του Θερμαϊκού τον Όλυμπο,  και ποτέ δεν εξέπεσε του άστεως. 

 Τη θεμελιακή και «γενέθλια» για τη Θεσσαλονίκη χάραξη της πόλης κατά την ανατολή του Χειμερινού Ηλιοστασίου θα αναζητήσουμε την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 στις 7:30 το πρωί, στην Καμάρα,  ενώ την ίδια μέρα στις 12:00, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης του Μουσείου Ζήσης Σκαμπάλης θα ξεναγήσει στην έκθεση Θεσσαλονίκη, πόλις εύξεινος-πολύξενος»,  

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Β. Όλγας 68 ,Θεσσαλονίκη 2310 830591, 2310 889840,  6977258545

 


Εμφάνιση περιεχομένου Web Εμφάνιση περιεχομένου Web

 
 
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε. |   Powered by:       |  All rights reserved