Ανακοινώσεις Ανακοινώσεις

Επιστροφή

Δελτίο Τύπου / Η Ανθή Θάνου στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης

 

Για δέκατη χρονιά συνεχίζουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο φιλόξενο χώρο

του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης

Για ενήλικες

Σεμινάριο  για την τέχνη της αφήγησης

με την Ανθή Θάνου

Οι ήρωες των παραμυθιών φτάνουν πολύ μακριά, ως την άκρη της γης.

Εμείς θα τους ακολουθήσουμε κι ύστερα θα αφηγηθούμε τα κατορθώματά τους.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα πειραματιστούν και θα ανακαλύψουν το δικό τους τρόπο να αφηγούνται, γιατί  κάθε αφηγητής δεν είναι απλός μεταδότης της παράδοσης, ασκεί ελεύθερα την τέχνη του. O αφηγητής, δεινός χειριστής του λόγου και των ανεξάντλητων εκφραστικών μέσων της ανθρώπινης φωνής, μπαίνει στο κέντρο και αναλαμβάνει την ευθύνη της παραμυθίας, της παρηγοριάς, αλλά και της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Είναι αυτός που θα  μιλήσει για  τα αληθινά πράγματα της ζωής με ένα μη πραγματικό τρόπο. Θα τολμήσει να πει για τη ζωή, για το θάνατο και για τον έρωτα, για τις αξίες και τα όνειρα που κάθε άνθρωπος θέλει να έχει. Θα τολμήσει να αφυπνίσει τις ναρκωμένες συνειδήσεις μας.

Θέματα του σεμιναρίου:

1 Τεχνικές αφήγησης (χρήση φωνής, κίνηση, ρυθμός, στάση σώματος, σκηνοθεσία   αφήγησης κ.λ.)

2 Τεχνικές μυθοπλασίας (καθημερινά ερεθίσματα - αφορμή για μια ιστορία)

3 Διαφορετικά είδη λαϊκού λόγου (παραμύθια, παραδόσεις, ταχταρίσματα,  νανουρίσματα κ.λ.)

4 Μουσική και αφήγηση (μουσική συνοδεία, ο αφηγητής-μουσικός)

Ο χαρακτήρας του σεμιναρίου είναι βιωματικός.

Διάρκεια σεμιναρίου: Οκτώβρης 2020-Μάιος 2021 (80 ώρες)

Ημέρα συναντήσεων: Κάθε Τετάρτη 17:00-20:00

Τόπος συναντήσεων: Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, Βασιλίσης      Ολγας 68, Θεσσαλονίκη

Συμμετοχή: 50 ευρώ το μήνα.

Περισσότερες πληροφορίες: 2310 357184, 6972090407  paramithanou@gmail.com

 

 

 

Παραστάσεις για παιδιά

Με την Ανθή Θάνου και τον Αλέξανδρο Μακρή

 

Άλεθε, μύλε μ’, άλεθε...

Μετά από περιήγηση των παιδιών με διαδραστικό τρόπο στη μόνιμη έκθε­ση της υδροκίνησης, ακολουθεί αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την Ανθή Θάνου, με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Αλέξη Μακρή. Υλικό πλούσιο σε παραμύθια με μύλους και μυλωνάδες. Η καθημερι­νότητα των παλιών ανθρώπων συνδέεται άμεσα με τον μύλο, αφού για να φτιάξουν ψωμί έπρεπε πρώτα να αλέσουν και για να ψήσουν έπρεπε να κόψουν ξύλα. Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από τα παραμύθια. Σύνδεση του χθες με το σήμερα με γέφυρα τη φαντασία. Μια φαντασία που καλπάζει και μας μιλάει με λόγια «στρογγυλά»: αλώνι, μύλος, ταψί, καρβέλι, φτερωτή... γυρνάει η φτερωτή και φέρνει σκόρπια λόγια από μακριά. Αφουγκραστείτε... τα λόγια γίνονται παραμύθια, ιστορίες, μύθοι και παραδόσεις για ξυλο­κόπους και μυλωνάδες, για χειρόμυλους και νερόμυλους, για τα παγανά, τους καλικάντζαρους που στ’ αλεύρι κυλιούνται κι ύστερα ...σουτ! Ακούστε... το παραμύθι αρχίζει!

 

Μ’ αστέρια στον ποδόγυρο...

Ανέμη να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει και η κλωστή της θα γίνει χρωματιστό φουστάνι, θα γίνει λευκό πουκαμισάκι για ένα φτωχό καλό παιδί, θα γίνει φορεσιά μ' αστέρια στον ποδόγυρο, κεντίδια στα φαρδομάνικα, λουλούδια στο ζωνάρι, θα γίνει παραμύθι που θα ταξιδεύει από το στόμα στο αυτί κι απ' τ' αυτί στο στόμα... Με αφορμή την μόνιμη έκθεση του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης «Μακεδονία, Θράκη: Παραδοσιακές ενδυμασίες, 1860 - 1960», στην οποία γίνεται αρχικά μία περιήγηση των παιδιών με διαδραστικό τρόπο από μουσειοπαιδαγωγούς, επιλέγουμε τα παραμύθια και ταξιδεύουμε μέσα από τις φορεσιές σε τόπους μακρινούς κι αλλιώτικους.

 

 

 

Το νερό, οι κλώστρες κι ένα μαγικό πανί

Το νερό είναι πηγή ζωής για τον άνθρωπο, απαραίτητο για την επιβίωση και την καθημερινότητά του. Αν στερέψει το νερό, στερεύει κι η ζωή… Έτσι, τρία παλικάρια ξεκινούν να σώσουν το ποτάμι τους, συναντούν τρεις κλώστρες που γνέθουν με τη ρόκα και τ’ αδράχτι τη μοίρα της ζωής, υφαίνουν το ριζικό και μαζί μ’ αυτό κι ένα πανάκι μαγικό! Τι κρύβει το πανί αυτό στα στημόνια και τα υφάδια του; Θα τ’ ανακαλύψετε γνωρίζοντας την κατεργασία των μάλλινων υφαντών μέσα από τα υδροκίνητα εργαστήρια της νεροτριβής και του μαντανιού της προβιομηχανικής κοινωνίας! Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τη μόνιμη έκθεση του μουσείου για τους μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης και συγκεκριμένα την ενότητα που αφορά στην υφαντική, τη νεροτριβή και το μαντάνι.  

Πληροφορίες

Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης

 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΒΑΣ.ΟΛΓΑΣ 68, 546 42 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 2310 83.05.91, 2310 88.98.40, 2310 88.98.55

 EMAIL: lemm-th@otenet.gr

 

  • Bookmark and Share
  • Clip to Evernote

Εμφάνιση περιεχομένου Web Εμφάνιση περιεχομένου Web

 
 
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε. |   Powered by:       |  All rights reserved