Ανακοινώσεις Ανακοινώσεις

Επιστροφή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πραγματοποίηση εκδήλωσης

               Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

 

    Αφιέρωμα στον τελευταίο μεγάλο παραδοσιακό αγγειοπλάστη της Θεσσαλονίκης

                                                         Σίμο Βαρδαξή

 

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ), αναγνωρίζοντας τη σπουδαία συνεισφορά των παλιών τεχνιτών στο ερευνητικό κα παιδαγωγικό του έργο, τίμησε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση τον τελευταίο εν ζωή παραδοσιακό αγγειοπλάστη της Θεσσαλονίκης, Σίμο Βαρδαξή.

 

Η εκδήλωση, στην οποία παρέστη ο καλλιτέχνης και η οικογένειά του, περιελάμβανε ομιλίες, έργα κεραμικής τριών γενιών Βαρδαξήδων, του παππού Μακάριου με καταγωγή από την Κιουτάχεια της Μικράς Ασίας, του γιού του και τιμώμενου προσώπου Σίμου και του εγγονού του, γιό του Σίμου, Βασίλη, τέλος μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

 

Η κ.Φωτεινή Οικονομίδου-Μπότσιου, τέως Προϊσταμένη Δ/νσης του ΛΕΜΜ-Θ, μίλησε για τη γνωριμία της με τον Σίμο Βαρδαξή στα μέσα της δεκαετίας του 1990  και για την αδιάλειπτη παρουσία του στα εκπαιδευτικά προγράμματα  κεραμικής του Μουσείου. Ο κ. Νίκος Λιάρος, αρχαιολόγος, κεραμίστας και ο ίδιος και επιμελητής του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής του Ιδρύματος Οικογ.Γ. Ψαροπούλου στην Αθήνα, μίλησε για το έργο των Βαρδαξήδων και τη συμβολή της προερχόμενης από τη Μικρά Ασία  κεραμικής τέχνης στην ανανέωση της αγγειοπλαστικής στον ελλαδικό χώρο κατά τον 20ο αιώνα. Η κ. Ρένα Μπότσιου  παρουσίασε την εξέλιξη της κεραμικής δημιουργίας και την προσαρμογή της στις προτιμήσεις  της νεοελληνικής κοινωνίας, καθώς αυτή  μετασχηματιζόταν με ταχύ ρυθμό κατά τις μεταπολεμικές δεκαετίες. Ο κ. Ζήσης Σκαμπάλης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης του ΛΕΜΜ-Θ, αναφέρθηκε στον πηλό ως το υλικό που δέχτηκε τη θεϊκή παλάμη για την ανθρώπινη σκευή και κατόπιν την ανθρώπινη παλάμη για την επανάληψη της δημιουργικής χειρονομίας: αυτήν τεκμηριώνουν τα πήλινα αντικείμενα και η κορυφαία επινόηση του κεραμικού τροχού, του πρώτου τροχού.

 

Την εκδήλωση έκλεισε μια πρωτόγνωρη οπτικοακουστική εμπειρία, η πρωτότυπη μουσική σύνθεση με τίτλο «Λαλίστατος Πηλός», από τον συνθέτη πειραματικής μουσικής και «ηχοτοπίων» Λάζαρο Αποκατανίδη και τη μουσικό στο σαντούρι Ασημένια Νόστη, με παράλληλη προβολή φωτογραφιών με τον αγγειοπλάστη Σίμο Βαρδαξή επί το έργον.

 

Την εκδήλωση προλόγισε  η Πρόεδρος του ΔΣ του ΛΕΜΜ-Θ κ. Μαριάννα Βιλδιρίδη Χατζητόλιου, ενώ ο παλιός συνεργάτης των Βαρδαξήδων, οινοποιός Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος και η «Κεραμουργία Β. Ελλάδος» τίμησαν με τις χορηγίες τους το αφιέρωμα  του Μουσείου στον Σίμο Βαρδαξή. 

 

                                       


Εμφάνιση περιεχομένου Web Εμφάνιση περιεχομένου Web

 
 
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε. |   Powered by:       |  All rights reserved