Επιστροφή

Έκθεση-Αφιέρωμα "Μνήμη Κωνσταντίνου Κεφαλά". 1991

 

Περιοδική έκθεση που οργανώθηκε από το Μουσείο τον Νοέμβριο του 1991 στο πλαίσιο εκδήλωσης- αφιερώματος στον Κωνσταντίνο Κεφαλά, ιδρυτή και Διευθυντή του Μουσείου ως και το 1979, σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Φίλων του Μουσείου και με τον Σύλλογο Αποφοίτων της Σχολής Α. Σχινά.

Ο Κωνσταντίνος Κεφαλάς (1898-1989) υπήρξε μια προσωπικότητα με πολύπλευρο έργο. Εκπαιδευτικός, άνθρωπος της δράσης αλλά και της διανόησης, πέρα από το ίδιο το Μουσείο το οποίο αγωνίστηκε επί σειρά ετών να οργανώσει και να στελεχώσει, άφησε ένα σημαντικό συγγραφικό έργο, λαογραφικό, λογοτεχνικό, κριτικές ζωγραφικής και χρονογραφήματα.

Στην έκθεση παρουσιάστηκε πίνακας του Αγήνορα Αστεριάδη με το πορτραίτο του Κ. Κεφαλά σε νεαρή ηλικία και άφθονο φωτογραφικό υλικό από οικογενειακές φωτογραφίες και φωτογραφίες που ο ίδιος τράβηξε κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία και αργότερα χάρισε στο Γ΄Σώμα Στρατού ως τις φωτογραφίες από εκδηλώσεις της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας, του Λαογραφικού Μουσείου Βορείου Ελλάδος και του Λ.Ε.Μ.Μ-Θ αλλά και προσωπικά ενθυμήματα (διπλώματα, λευκώματα, ημερολόγιο που ανελλιπώς τηρούσε από την εφηβική του ηλικία κ.α) καθώς και βιβλία και εκδόσεις του λογοτεχνικού και του λαογραφικού του έργου, που παραχωρήθηκαν ευγενικά για αυτό το σκοπό από την οικογένειά του και τους συνεργάτες του.

φυλλάδιο έκθεσης 


 
 
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε. |   Powered by:       |  All rights reserved