Ανακοινώσεις
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Λαϊνάς, όπως σταμνάς, όπως μπαρνταξής, όπως Βαρδαξής…
Λαϊνάς, όπως σταμνάς, όπως μπαρνταξής, όπως Βαρδαξής…
Το «αλφαβητάρι» της ζωής και του έργου
του τελευταίου μεγάλου παραδοσιακού αγγειοπλάστη
στη Θεσσαλονίκη, Σίμου Βαρδαξή
Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης,
Βασ. Όλγας 68, 546 42 Θεσσαλονίκη
τηλ. επικοινωνίας: 2310-889840, 2310-889850
Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015, ώρα: 18:30
με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η συνεισφορά των παλιών τεχνιτών και καλλιτεχνών στο ερευνητικό και παιδαγωγικό του έργο, τιμά τον τελευταίο εν ζωή παραδοσιακό αγγειοπλάστη της Θεσσαλονίκης, Σίμο Βαρδαξή και πραγματοποιεί αφιέρωμα στη ζωή, τη δουλειά και τη μακροχρόνια συνεργασία του με το ΛΕΜΜ-Θ στον τομέα της παραδοσιακής κεραμικής.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και παρουσία του ίδιου του μπάρμπα – Σίμου και της οικογένειάς του, η κ. Φωτεινή Οικονομίδου, τέως προϊσταμένη διεύθυνσης του ΛΕΜΜ-Θ, μιλά για τη γνωριμία της μαζί του στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και για την αδιάλειπτη παρουσία του στο εξής στο Μουσείο σε ό,τι αφορά στην κεραμική. Ο κ. Νίκος Λιάρος, αρχαιολόγος, κεραμίστας ο ίδιος της νεότερης γενιάς και επιμελητής του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής του Ιδρύματος Οικ. Γ. Ψαροπούλου, εντάσσει το έργο και τη συνεισφορά των Βαρδαξήδων στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο, καθώς ο Σίμος, αλλά και ο πατέρας Μακάριος, σταδιοδρόμησαν στο μεταίχμιο μιας εποχής που μπόλιασε τις σύγχρονες τάσεις των εφαρμοσμένων τεχνών με την αποκτημένη από χρόνια γνώση της πλούσιας μικρασιατικής παρακαταθήκης.
Μέσα από φωτογραφίες και έργα των Βαρδαξήδων, που παρουσιάζονται στον χώρο της εκδήλωσης, ξεδιπλώνεται η ιστορία τριών γενιών κεραμιστών, από τον παππού Μακάριο γεννημένο στην Κιουτάχεια της Μικράς Ασίας τον 19ο αιώνα έως τον νεότερο της οικογένειας, τον γιο του Σίμου, Βασίλη. Παράλληλα, η εξέλιξη της χειροποίητης κεραμικής δημιουργίας στον χρόνο ρίχνει μια κριτική ματιά στις προτιμήσεις του εκάστοτε αγοραστικού κοινού, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονταν στο πλαίσιο της μετάβασης της νεοελληνικής κοινωνίας από τη προνεωτερική στη νεωτερική εποχή.
Το κλείσιμο της βραδιάς επιφυλάσσει μια πρωτόγνωρη οπτικοακουστική εμπειρία, αφού περιλαμβάνει τη ζωντανή εκτέλεση πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης με τίτλο «Λαλίστατος Πηλός» από τον δημιουργό πειραματικής μουσικής και «ηχο-τοπίων» κ. Λάζαρο Αποκατανίδη και τη μουσικό στο σαντούρι, κ. Ασημένια Νόστη. Η σύνθεση πλαισιώνεται από προβολή φωτογραφιών με τον Σίμο Βαρδαξή επί το έργον…